MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, December 23, 2009

korang pernah dengar tak nama2 permainan seperti galah panjang, baling selipar atau ada juga yang panggil selipar tiga, patuk ayam dan macam2 lagilah.. zaman moden masa sekarang tak tau lagi ada tak budak2 yang main game ni semua.. dulu aku masa budak2 itulah permainan yang selalu aku main dengan kawan2.. best sangat. selagi mak aku tak menjerit suruh balik.. selagi tu aku takkan balik.. ekekkeke..
last week aku balik kampung kat segamat.. hu..hu.. lama dah tak balik, raya haji yang lepas pun aku tak dapat balik coz kakak ku yang sakit masih ditahan diward.. balik hari tu syok je tengok sepupuku main baling selipar dan galah panjang.. jangan tak tau sepupuku semua kecik2 lagi.. maklumlah mak ku anak yang sulong.. bila tengok diorang main.. rasa macam nak join pula.. dah la aku tengah boring yang teramat sangat masa tu.. dengan tak sedar diri yang anak dah dua.. aku pun join le.. wakakkakkaa.. nasib baik sedara mara semua tahu yang aku ni brutal.. lepas gian aku dapat main baling selipar dan galah panjang tu.

actually baling selipar ni satu game dimana pemain akan dibahagi kepada 2 kumpulan. kumpulan A haruslah mendirikan selipar2 yang bergelimpangan. dalam masa yang sama kumpulan B akan cuba membaling kumpulan A dengan menggunakan satu selipar maut.. siapa yang terkena selipar maut tu consider mati, tapi jika kumpulan A sempat mendirikan selipar2 tersebut tanpa terkena selipar maut.. kira kumpulan itu mendapat 1 markah..


BALING SELIPAR


galah panjang pula satu permainan dimana kumpulan A harus melepasi halangan2 yang terdiri dari kumpulan B.. siapa yang dapat melepas halangan tersebut dikira pemenang..


GALAH PANJANG

macam mana pula dengan korang masa kecik2 dulu.. apa permainan yang selalu pula korang main? meh habaq mai sikit....





22 Comments:

  1. rosma said...
    ho3..terkenang dolu2,zmn hingusan..rosma suke main guli,jengket2,galah panjang,balik selipar tu pun rosma main...mcm2 la..sonok..
    LoLLy~ said...
    hahaha....lolly ade one sweet memory psl baling siper ^o^
    KELLY910 said...
    rosma..
    bestkan bila mengenang masa kecik2 dulu.. tapi budak2 sekarang dah macam tak ramai yang still tahu game2 ni semua kan..
    KELLY910 said...
    lolly..
    apa sweet memory nye? tak nak share ke?
    muahahha..
    Lady of Leisure said...
    ekeke.. kalau kat perlis permainan baling selipar tu kitorang panggil tuju kasut.. sbb org utara ni tak kira selipar ke, sandal ke, tetap dipanggil kasut gak hehe...
    lady main gak tuju kasut ni... nenek2 si bongkok tiga pun lady main ekeke...
    KELLY910 said...
    lady of leisure..
    oic.. orang2 side utara pun ada game macam ni juga lady ye.. just nama je lain sikit.. tapi rasanya cara permainan sama je kan?
    saSha a.K.a MumYalya said...
    hahaha..aku masa kecik suka main lubang tikus ngan getah tu..ko pernah dgr??best woo..makin tinggi getah tu makin jauh aku lari..sampai kepala jer failed..kah3x
    KELLY910 said...
    sha...
    betul2 baru teringat lubang tikus.. best juga main kan..
    '1 lubang tikus....' ekekke..
    Ena said...
    heh3x.. tu menan mase budak2 dulu kan.. akak dulu selalu berebut ngan bebudak laki ms main.. main cam tu sampai darjah 5 klu x silap.. sbb darjah 6 dah pindah tempat lain.. tp memg sonok kenagn balik kenangan ms bebudak dulu kan.. :)
    leeyana-mamadaniel said...
    huhu...
    tingat zaman kanak2...
    sokerr main zero point,teng2,sembunyik ibu,batu seremban...ishhh mcm2 lah...baling selipar ni pon sama...hmmmm..

    rasa mcm nk blk zaman kanak2 jek..kui3..
    KELLY910 said...
    ena..
    memang bestkan zaman kanak2 dulu.. zaman dimana kita fikir nak main je..
    he..he..he.. terlalu manis untuk dikenang.. he.he..he..
    KELLY910 said...
    leeyana..
    ekekke.. tu yang kelly sampai tak sedar diri yang anak dah dua.. boleh lagi join sedara main aritu.. muahahhha.. anak2 tgk pelik je..
    fisa othman said...
    uiksss betul2 mengimbau kenangan silam nie...
    hahahaha game time zaman kanak2 yg paling x leh d lupakan ialah main guli...
    sebabnya mak siap wat hidangan guli dalam mangkuk...
    puncanya kitorng adik beradik x engat2 nak balik makan...
    tu yang dapat lauk guli tu utk hidangan makan tengahari...
    hahaha tragis tul bile d imbau kan...
    KELLY910 said...
    sis fisa....
    wakakkakkaaa... lawak betul lah..
    tapi boleh juga dipraktikkan untuk anak2 ku ni.
    L@n@ said...
    uiks mcm2 permainan lana baca dalam nih .. cume satu ajer lana penah main galah panjang, tu pun kat sekolah .. kalo kat umah mmg x dapek la ..kene kurung huhu..
    epi said...
    klu bab game2 ni mmg pro r kan..he2..tapi xleh lupe,mse kecik selipar prnh kna kat hidung..berdarah lak tu..kui3..
    KELLY910 said...
    l@n@..
    wah kat sekolah pun boleh main ek.. bestnya... l@n@ ni dulu time budak2 mesti baik kan... ekekke..
    KELLY910 said...
    epi... tu mesti selipar jepun yang bangsa keras tu.. perghhh.. kalau kena muka mesti sakit tak hengat kan...
    syayassir said...
    hehehe.. syok kelly dapat main tu...
    kak sya pun masa kecik2 suka sangat main galah panjang tu...

    nanti lah, kalau RH buat gathering lagi, kita buat permainan tradisional nak? :P
    KELLY910 said...
    sis sya... syok sangat sis.. tu yang sampai tak sedar diri dah jadi mak org tu. ekkeke.. nak... idea yang baik juga tu sis.. he..he..he..
    ita cutevirus said...
    my feveret...
    galah panjang... slalu menang.. sebab time tu badan kecik ke... so, leh menyelit dengan mudah.. ehehhe...


    p/s:- jemput datang rumah saya yang tak seberapa...
    KELLY910 said...
    ita.. salam kenal.. betul3 memang satu bonus untuk yg bebadan kecik bila main galah panjang ni.. tahu2 je dah game.. he..he..he.. btw thanx coz sudi jenguk blog kelly ye.. nanti kelly terjah rumah ita pule ye..

Post a Comment