MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, December 8, 2009

IKHLAS..

salam semua.. aku tertarik nak berkongsi sesuatu dengan korang semua.. apabila membacanya.. buatku terfikir sejenak.. artikel ni aku amik dari blog adikku BRO EPI .. jom kita baca..;

Ikhlas adalah yg ke-2 paling tinggi selepas iman..Ia adalah rahsia Tuhan hinggakan para malaikat pun tidak tahu dan yang empunya diri pun tidak dapat mengesannya..Ia adalah penentu samada amalan diterima atau ditolak..

Ada para sahabat apabila mendengar tentang ikhlas menangis mereka..Mereka merasa tidak selamat,rasanya tidak mungkin dapat perolehinya yang begitu tinggi nilainya kerana susahnya mendapat sifat ikhlas..

Islam tidak membenarkan seseorang mengaku ikhlas..
Siapa yang mengaku ikhlas walaupun sebelum ini ikhlas,secara automatik,ikhlasnya tidak dikira..

Contoh-contoh bagaimana yang dikatakan mengaku ikhlas:
Membantu seseorang sambil berkata,

“Ambillah,saya ikhlas…”

Menolong seseorang tapi pertolongannya ditolak..

“Saya tolong awak ini ikhlas,tapi sedih,awak menolak..”

Dalam menulis surat kita selalu mengakhiri dengan tandatangan,

“Yang ikhlas”

“Yang Benar.”

Dalam Islam, mengaku baik adalah salah..Siapa yang mengaku ikhlas,siang-siang lagi tidak dikira..Tiada siapa yang mengetahui siapa yang ikhlas sekalipun tuan punya badan..Tiada siapa yang berhak mengaku ikhlas,Cuma berusaha moga-moga jadi ikhlas dan moga-moga diterima ALLAH..

Erti Ikhlas
Murni,bersih,jenis dia sahaja,tidak bercampur jenis-jenis yang lain..Tidak dinodai seperti air yang tidak bercampur dengan sabun,tepung,sebab apabila sudah bercampur dengan benda lain,sudah tidak khalis lagi(tidak pure)..

Begitulah dalam beramal,solat,zakat,baca Quran,mengajar,berdakwah,menolong,motivasi,forum,ceramah,belajar,semata-mata kerana ALLAH:

1. kerana suruhan-Nya
2. kerana keredhaan-Nya
3. kerana arahan-Nya
4. kerana mentaati-Nya
5. kerana patuh pada-Nya

Jadi perkara di atas adalah dari sebab atau kerana-Nya yang satu,tujuan satu,dan didorong oleh yang satu iaitu ALLAH..Abdikan diri kerana ALLAH,tidak dicampur atau bercampur selain ALLAH – itulah ikhlas – dorongannya satu..Apa yang nak berlaku atau nak jadi atau tidak jadi,tidak timbul sama sekali sebab niat semata-mata kerana ALLAH..

Sekiranya niat,dorongannya telah tercampur atau terselit niat-niat yang lain dari ALLAH seperti kerana riak,megah,glamor,pangkat,orang minta,takut orang tidak suka,mental exercise,boring tinggal di rumah,undi,uji kemampuan,hendak berlawan,hendakkan piala,hadiah,kerana kawan – maka ia tidak khalis atau ikhlas telah ternoda..Dengan itu boleh jatuh syirik khafi..

Di akhirat nanti ALLAH menyuruh dia meminta pada orang yang dia niat kerananya..ALLAH tidak balas kebaikan itu kerana ia mempunyai “kerana-kerana” yang selain dari “kerana ALLAH”..

Untuk ikhlas,sebenarnya amat susah sekali terutama yang ada kaitan kepentingan umum atau orang ramai yakni yang terdedah kepada pandangan umum seperti berdakwah,mengajar, gotong-royong,baca Al-Quran di depan orang,forum,upacara memberi hadiah – lebih-lebih lagi orang yang tidak memikirkan hati lalu hati dibiar dan terbiar..Jarang diambil kira,selalunya ramai yang terjebak..

Khususul Nafs – kepentingan diri seperti ingin popular,disedari atau tidak kerana kurang menyuluh hati..Awal-awal lagi nawaitu (niat) telah rosak seperti membuat rumah di atas lumpur..

Ada tiga jenis kerosakan yang berlaku pada 3 jenis kedudukan:

1. awal
2. pertengahan
3. akhir

Kerosakan awal contohnya seperti berdakwah,Sebelum memberi ceramah,hati kecilnya berkata:

“Inilah masanya nak jadi popular”

“Aku akan jadi terkenal…”

“Dengan ceramah ini dapatlah duit poket.”

Ada juga yang berniat untuk menghentam seseorang atau golongan tertentu sebelum berceramah,akibatnya rosaklah ikhlasnya ibarat orang yang melukis di atas air..

Kerosakan pertengahan pula contohnya niat untuk berceramah sudah baik tetapi sewaktu berceramah,ada pendengar yang angguk-angguk atau ada yang menangis kerana mendengar ceramah yang memberi kesan itu hingga hati kecil kita berkata:

“Hebat juga aku hingga ada orang boleh terima ceramah ini dan ada pula yang menangis.”

Kerosakan akhir pula contohnya niat dan sewaktu berceramah tidak ada apa-apa yang rosak,berjalan dengan baik tetapi sewaktu balik dari berceramah ada kawan yang datang bersama di dalam kereta berkata:

“Hebat betul ceramah ustaz tadi hingga ada yang menangis.”

Waktu itu maka datanglah rasa ujub hingga lupa ia semua itu datang dari ALLAH jua.. Sepatutnya ia merasa malu kerana ini semua bukan dari dirinya tetapi hakikatnya dari ALLAH..Orang begitu ibarat membangunkan rumah tiba-tiba siap sahaja rumah itu terus runtuh..

Orang ramai yang mendengar ceramah tersebut juga tidak berubah sebab hati sudah cacat..Mereka memuji kita,tetapi tetap tidak berubah sebab dari rasa riak.Sifat taqwa sudah ternafi.Oleh itu buatlah kerja-kerja dengan penuh tawadhuk,takut dan cemas samada diterima amalan kita atau ditolak..

Ingatlah:

“Sesungguhnya ALLAH tidak melihat amalan lahir kamu,tapi amalan hati kamu.”

Apabila kita melakukan sesuatu niat kerana ALLAH semata-mata,tetapi ada orang mengkritik kita,kita melenting,hati tidak senang dengan orang itu,bermakna kita masih mempunyai niat lain selain dari ALLAH..

Dalam menghadapi keadaan dimana susahnya untuk mendapat ikhlas ini,kita berdoalah pada ALLAH dengan doa yang berikut:

Wahai Tuhan,rasanya kami belum berbuat apa-apa sebelum ini..Kalaupun ada berbuat sudah tentu ada kepentingan diri..Kalaulah bukan pimpinan dan bantuan-Mu Tuhan,rasanya sebarang amalan kami mungkin tertolak semuanya..Berilah selalu hidayah dan taufiq-Mu,ya ALLAH agar segala lahir dan batin menuju keredhaan-Mu,ya ALLAH..

Ikhlas umpama semut hitam berada di atas batu hitam di malam yang gelap..tiada siapa pun yang tahu tentang ikhlas kecuali ALLAH..Ikhlas adalah rahsia di dalam rahsia ALLAH..

Wallahu a’lam..

7 Comments:

 1. Lady of Leisure said...
  thanks for sharing kelly...
  info dan peringatan yg sangat berguna untuk kita semua..
  :)
  Anonymous said...
  thanks kelly for sharing..
  rasa terkena batang hidung.. huhu
  L@n@ said...
  tq dear.. sgt2 bguna tuk diriku ini..
  saSha a.K.a MumYalya said...
  walalwei..huhu..good info pn.kelly :P
  KELLY910 said...
  for all..
  bila kelly baca artikel ni pun buat kelly termenung.. pernah juga buat kesilapan tu.. tapi insyaallah akan kucuba perbaiki segala silap yang dah di buat.. semoga segala amalan kita diterima oleh NYA.. amin..
  rosma said...
  rosma pun termenung gk bc n3 kelly nih..nk termenung n merenung lg....tq 4 sharing..
  KELLY910 said...
  rosma..
  sebenarnya dalam hidup ni kita banyak melakukan kesilapan kan...

Post a Comment