MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Monday, December 21, 2009


virus.. adalah sesuatu yang paling aku dan kebanyakan orang tak suka.. tak kisahlah di alam nyata atau di alam maya kan.. entry kali ni aku nak share tentang langkah2 yang perlu diambil bila lap top atau pc kesayangan anda dijangkita VIRUS..

1)first of all korang mesti kena tau symptom2 bila lappy telah dijangkiti virus (termasuklah trojan, spyware, malware dan kaum kerabatnya):

– Ada notis dari antivirus, komputer anda telah dijangkiti virus (penting untuk ada perisian antivirus dan sentiasa diupdate)
– Wujud fail2 baru yang anda tak pernah lihat sebelum ini.
– Thumb drive anda tak boleh klik 2 kali untuk buka. Perlu klik kanan untuk buka.
– Komputer menjadi makin lambat.
– Dan macam2 lagi.

2)cara2 nak bersihkan virus2 ni secara amnya:

– Catat nama virus (secara tepat) dari notis antivirus anda. Susah untuk selesaikan masalah ini jika tak tahu nama virus. Kalau wujud fail baru, ambil nama fail tu beserta extension failnya sama ada .exe, .dll, .vb dan lain2
– Buka search engine Google atau Yahoo, dan paste nama virus atau nama fail di kotak search. Selalunya, akan ada penyelesaian untuk virus tu, sama ada di forum atau website antivirus. Jika bernasib baik, akan ada removal tool nya sekali. Boleh juga nak reword search dengan tambah perkataan “removal” untuk dapatkan hasil carian yang lebih baik.
– Buka beberapa cara penyelesaian tersebut dan bandingkan. Ambil penyelesaian yang paling dekat dengan masalah yang dihadapi dan anda faham apa yang perlu dibuat (paling penting sekali). Kelebihan jika memahami bahasa inggeris. Jika tak berapa faham keyword yang digunakan, cari maknanya di Google.
– Cetak penyelesaiannya dan cuba ikuti langkah demi langkah. Jika ada nota beramaran, ambil perhatian apa amarannya, dan jangan lakukannya.

Penyelesaian ini secara amnya, mungkin dapat (mungkin tidak) menyelesaikan masalah yang anda hadapi, bergantung kepada kes. Yang penting, rawat secara cepat sebelum lebih teruk komputer anda di’kerjakan’. Jika telah teruk, ambil apa yang terjadi sebagai pengajaran untuk masa depan. Manusia kan sentiasa lebih ingat pada kesilapannya.

Sebenarnya, paling penting adalah mencegah daripada mengubati. Paling baik adalah elakkan perkara2 di bawah ini

– Melawati laman2 web yang diragukan (faham2 sendiri lah)
– Mencari cheat code games melainkan anda tahu caranya (di mana sumber yang sah)
– Menggunakan MiRC, Kazaa, Limewire, etc

Jika nak buat juga No 2 dan 3, pastikan ada antivirus yang bagus dan sentiasa diupdate . Kemudian,wajib pasang firewall yang bagus.

source;waidaKmy.com


16 Comments:

  1. LoLLy~ said...
    haha, thx 4 sharing...my lappy neh bak kate kwn yg tlg reformat tuh penternak trojan,lol....skg da mule balek....but alhmdulillah trojan2 tuh dormant jek,hua3
    KELLY910 said...
    lolly.. sharing is caring kan.. kan..kan.. ekkekek..
    Lady of Leisure said...
    thanks kelly.. dulu lappy lady mmg mcm ladang virus.. banyak sangat.. skrg ni sesekali husband akan tengok2kan...
    :)
    KELLY910 said...
    welkem dear... wah untung nya lady ada volunteer buat inspection.. ekekke..
    saSha a.K.a MumYalya said...
    wah..entry yg sungguh berinformasi..tankiu dear..lappy aku ni baru lg tp ari tu pendrive bawa virus plak..nasib baik kwn aku juruteknik computer..settle :)sekarang guna antivirus kaspersky yg 3users tu :p
    Ena said...
    Thanks 4 the info yer Kelly... :)
    rosma said...
    oooooo..camtu ek..lum kene virus yg dasyat lagi lappy nih...lau ade siap "die"..huhuhu..tq darling kasi info..
    KELLY910 said...
    sha.. tu lah lagi bagus bertindak awal kan.. better prevent than cure.. kalau virus dah berlambak mmg buat orang hilang mood.. ekekke..
    KELLY910 said...
    ena.. welkem dear..
    KELLY910 said...
    rosma.. tu lah pasal sebelum kena naik kita hati2 dulu kan..
    L@n@ said...
    tq kelly .. sgt2 berguna tuk l@n@ .. lana copy paste ye .. lappy l@n@ ms beli ajer hb trus letak antivirus .. evryday ms online dia trus ajer scan .. l@n@ tau gune aje .. hihi .. hb yg tolong tengok2 kan.. hihi .. sharing is caring!.. kan yang?
    KELLY910 said...
    welkem dear... bab penjagaan lappy ni mmg kelly selalu utamakan.. every 6 months kelly hantar pergi service..
    biasalah bila lappy connected dgn internet, 80% dah terdedah pada virus.. untung l@n@ ada hubby tlg tgk.. terbalik dgn kelly, lappy hubby.. kelly yg tolong tgk.. ekekkeke..
    fisa othman said...
    tips IT nie kelly sgt2 berguna pada org macam fisa...
    hehehe maklumla simpan data client bukannye sikit...
    data kewangan la plak tu so prevention sgt2 penting...;)
    so semua lappy & desktop mmg install kaspersky...;)
    every morning wajib full scan virus & update...
    KELLY910 said...
    sis fisa.. kelly pun bukan expert sangat.. tapi rajin godek2 je.. kekekke..
    epi said...
    pergh!!! lemau r klu si virus ni ade..pape pn,tq 4 the infrmtn..
    KELLY910 said...
    epi.. tau takpe bro.. rasa nak hantuk kepala kat dinding je bila en virus yang tak diundang ni menyerang..

Post a Comment