MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Sunday, January 10, 2010

BATU LESUNG VS BLENDER...?


VS


lama dah aku tak update blog.. bukan takde cerita just akhir2 ni aku dijangkiti penyakit yang agak sukar untuk diubati.. sakit 'M' atau dalam bahasa indahnya sakit kekurangan sifat rajin.. muahahhahaa...inilah entry pertama ku pada tahun 2010 ni.. entry kali ni aku just nak story dengan korang semua tentang batu lesung vs blender.. ibu2 kat luar sana mesti selalu memasak kan.. ialah air tangan seorang ibu/isteri adalah yang paling baik untuk suami dan anak2.. lagi satu bagai ada satu kepuasan bila mereka penuh berselera menjamu masakan kita kan..
tapi masih ada lagi kah ibu2 diluar sana yang masih menggunakan batu lesung untuk memasak? atau lebih suka menggunakan blender? mungkin apabila kita menggunakan blender lebih menjimatkan masa, tapi pendapat aku lah... rasa makanan yang dimasak tidak lah sesedap apabila kita menggunakan batu lesung..siapa setuju?? kalau tak caya cuba korang try masakan yang sama tapi menggunakan alternative yang berlainan. sure korang pun setuju dengan pendapat ku ni..
lebih2 lagi bila nak buat sambal belacan.. aku rasa batu lesung adalah alat paling utama yang kita mesti ada.. tapi ada tak antara kawan2 ku kat sini yang kat rumahnya memang takde langsung batu lesung ni? sila angkat keyboard korang.. ekekkeke..

30 Comments:

  1. Lady of Leisure said...
    kelly,
    lady ada batu lesung tapi semenjak kawin ni dua tiga kali jer lady pakai wakaka...
    masa tu lady tumbuk sambal belacan...
    tapi skrg ni disbbkan nak cepat, alamatnya pakai blender saje lah hehe..
    tapi lady setuju dengan kelly.. kalau pakai lesung hasil masakkan tu lebih sedap... thats y masakkan ibu kita sedap kan sebab dorang always pilih lesung berbanding blender..
    Ena said...
    Hii!! Kelly.. lame tul x nampak kan!.. tu la bile penyakit dah dgt menyerang.. apo lah nak di katooo..

    akak gune dua2 sekali.. cume lau nak blander cili kering & nak wat stok byk2 baru gune blander tu.. tp cam bawang ker cili api ker.. gune lesung batu jer.. memg masakan lebih sodap la..
    KELLY910 said...
    lady of leisure..
    betul cakap lady tu.. air tangan mak2 kita memang takde tandingnya.. kelly pun biasa guna blender juga lady.. senang dan cepat... nak2 kalau nak masak lemak cili padi.. tau2 le bila guna batu lesung.. time tumbuk cili padi tu kalau terpercik mata... nak menangis rasanya kan..
    KELLY910 said...
    sis ena...
    tu lah sis.. ni pun kelly gagahkan juga lawan penyakit ni.. ekekkeke..
    samalah kita.. biasa guna blender bila nak blend cili kering.. kalau beli cili boh yang dah siap kat kedai tu .. memang tak sedap bila nak masak sambal kan..
    nuyue said...
    kelly ku setuju dgn mu
    nuyue lebih selesa pakai lesung...
    hari mgg jer laa biasanya edisi tumbuk menumbuk ku jlnkan...hehehhe..
    KELLY910 said...
    wah... nuyue.. bila dengar je bunyi lesung, jiran2 pun dah tau yang puan nuyue tgh menjalankan ops masak memasak kan.. ekekekke..
    L@n@ said...
    lana gune kedua2 sekali.. tapi kalau sambal belacan memang wajib pakai lesung.. penah jugak buat sambal belacan pakai blender.. kureng aa hubby x suke..masa bonda lana masak selalu gune yang gelek tuh.. ape ek name dia?..lupe laks..
    Eyta@hot mama said...
    Salam Kelly..

    Memang betul Kelly, eyta setuju masakan lebih sedap bila kita tumbuk bahan2 tumis guna batu lesung. Mcm eyta, selalu guna batu lesung untuk buat sambal belacan, ikan bilis dan udang kering. Baru masakan bau wangi dan sedap. Ku tiap2 hari guna batu lesung. Blender pun ada juga, tapi itu pun guna utk blend cili kering.
    Ummi HusnaDania said...
    kelly..akak pon suka guna lesung batu.tradisional kit..hehehe.jrg guna blender ni,kdg2 ank tdo bising bunyinye...;-)
    fiza said...
    Saya (sambil angkat keyboard ☺☺), masih blom ada lesung batu. Nak beli, tapi tak terbeli² lagi...ahaks... Klo buat sambal belacan memang sesuai pakai lesung batu nih, lagi sedap.
    KELLY910 said...
    l@n@...
    if not mistaken nama dia batu giling kan.. kat rumah nenek kelly ada.. biasa kalau kita buat sambal belacan pakai blender.. mesti sambal belacan tu cair kan. lepas tu ramuan dia macam hancur sgt.. tak best.... ekekke..
    KELLY910 said...
    eyta...
    kita serupa ekekke.. biasa blender tu kelly guna bila nak cepat (atau M)..
    tapi untuk cili kering, wajib guna blender.. kalau tak cili tu tak hancur kan..
    KELLY910 said...
    sis isma...
    bising takpe.. baru orang tau kita ni rajin memasak sis..ekekkee..
    KELLY910 said...
    sis fiza..
    at last ada juga yang sudi mengangkat keyboard nya.. he..he..he..
    takpe.. ada masa pi beli ye.. tapi kelly bila memasak kalau takde batu lesung dan blender... memang takde mood..(alasan..kui..kui..) the conclusion is.. batu lesung vs blender.. kedua2nya ada manfaat yang tersendiri kan...
    adlinahusaini said...
    igt lagi zaman anak dara dok menumbuk lesung, mama sure marah kalau tak lapik lesung tu ngan kain tebal2..katanya huduh bebenor le satu umah dengaq bunyi hang dok menumbuk hihi

    tapi dah berkeluarga n dok umah sendiri la ni, lantak p la..lagipun sama naik je dgn jiran sebelah..

    nnt nak ajaq aisy menumbuk..kena ajaq benda turun temurun ni..kat umah tu bukan beli sendiri, import dari jitra tau..hat la ni tak best,tak cukup dalam mcm dulu2 n mahal nak mampos

    anyway welcome back setelah dok rajin mengulor kat facebook :P
    ita cutevirus said...
    hai kelly...

    bagi ita pulak kan, ita ikut kesesuaian... kalo stakat bawang sebijik, cili sebijik, ita gune lesung je... jimat elektrik sket...

    tp, kalo nak masak goreng berlada, ita blend cili tuh...
    Ied @ May said...
    umah ida xde batu lesung tapi da order kat batu gajah sebijik. pada ida, lesung ni must have kat setiap dapur la sbb ada masakan ida suka pakai lesung rather than blender
    KELLY910 said...
    adlina...
    betul tu, kalau kita tak nak bising sgt bila menumbuk tu... kita lapikkan dgn kain kan.. sure slow sikit bunyi nye.. batu lesung sekarang mmg tak dalam.. sng terpercik bila menumbuk kan..
    ekekkeke.. sekali kantoi lah pulak..
    ni balik nak bersihkan sawang2 yang dah menebal kui..kui..kui..
    KELLY910 said...
    ita cutevirus..
    setuju juga dgn ita.. ikut kesesuaian lah kan.. kalau setakat sebiji bawang nak ditumbuk.. baik tok sah le..
    fisa othman said...
    lesung batu guna biler rajin menumbuk..
    blender d gunakan bile irfan dh mula meragam...
    hehehe...;)
    KELLY910 said...
    ied@may..
    betul tu.. dua2 pun wajib ada kat setiap dapur.. coz dua2 pun ada kepentingan tersendiri kan..
    KELLY910 said...
    sis fisa..
    wah.. lama tak nampak.. berukbank dah ok tak sis?ekekke..
    takper irfan kan budak baik.. sure dia selalu bagi ibunya peluang untuk menumbuk melepaskan geram.. hee..hee..
    saSha a.K.a MumYalya said...
    saya shuka guna btu lecung..wakakaka..manis bawang tu lain bila guna batu lesung..
    wah2..lama tak update blog..batu lesung jadi tpoik ka??ehehehe.. :-p
    KELLY910 said...
    sha... wakakkaka.. tau takpe..
    tgh masak tetiba lak dapat idea..
    rosma said...
    kat umah rosma 2 2 bende alah tu ade..lesung batu ade..blender pun ade..yg paling sll gune lesung batu..rosma suke masak ade cili padi yg ditumbuk..best..
    Naimatul Hafizah Nor Rodin said...
    lesung batu ni benda wajib...
    dah banyak bagi lesung batu pada kawan2 sbg hadiah perkahwinan...wakaka...
    KELLY910 said...
    rosma..
    betul cili padi yang ditumbuk dan diblender.. mmg tak sama rasanya kan.. kalau yang ditumbuk lagi sedap.. tapi kalau dah banyak2 sgt nak tumbuk rasa 'bencinta' pulak.. ekekke..
    KELLY910 said...
    naima...
    bagus lah idea tu.. boleh kelly praktikkan.. bila bagi hadiah batu lesung ni, kawan2 mesti pelik kan.. apa lah hadiah yang berat semacam ni... ekekkeke..
    epi said...
    klu guna blender mcm x kena je nak wat sambal belacan kan,gune batu lesung gak ok..tapi bgi sape yg xde batu lesung tu,leh jugak klu nak wat sambal belacan gune lesung pipit..wakakakakaka..:)
    KELLY910 said...
    bro... tau takper..
    meh pinjam lesung pipit jap.. nak buat sambal toktok le... ekekkeke..

Post a Comment