MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, January 27, 2010

TIPS MENJAGA LAP TOP ANDA..


tadi aku pergi jalan2 kat MYADHA.BLOGSPOT.. aku suka blog ni coz banyak berita2 dan tips yang best kat sana.. kali ni aku terbaca tentang tips untuk menjaga lap top pula.. lepas meminta kebenaran dari empunya blog.. aku pun nak share juga tips yang berguna tu kepada korang semua...

1. Bateri
* Elakkan daripada penggunaan bateri.
* Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
* Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
* Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
* Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
* Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
* Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak.
* Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD
* Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan screen saver.
* Power management setkan pada ‘Turn Off monitor in … minutes’.
* Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan.
* Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan ‘Dead pixel’.

4. Haba Panas
* Pasikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas.
* Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.

5. Surge Protector
* Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak.
* Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS.
* Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri.
* Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

6. Port
* Sentiasa dibersihkan kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan berus atau berus gigi lama.
* Pastikan suis dimatikan ketika membuat pembersihan.




26 Comments:

  1. fisa othman said...
    thanx kelly...;)
    klau laptop kat opis nie insya Allah terbela la skit...
    klau notebook kat umah yang problemnya...
    uwaaaaaa irfan selalu 'kacau'..sob sob sob...
    selalunya ayah dia biarkan jer...uhukss...
    fisa nampak sure terjerit d watnya...geramss
    Ena said...
    Bagus la tips nie Kelly.. akak main redah jer lappy hubby akak tu.. hu3x..
    L@n@ said...
    dear.. tq byk2 mmg lana nak cari info camnih .. nice2x..

    jom bace
    Eyta@hot mama said...
    Good tips la Kelly, tq..
    Selama ni kita tak tau pun port2 tu kena bersihkan juga. Ku tau guna ke laptop ni. Hehehe..
    Annsyifa said...
    thank u for sharing kelly...
    so far skrg..netbook ann guna keyboard protector, screen protector,cooling fan..sesekali cuci screen dgn lcd cleaner tu..hehe..
    AmyNa said...
    thanks kelly sudi kongsikan tips yang amat berguna ini.. sure berguna tau..
    fiza said...
    Info yang sangat berguna utk pengguna laptop mcm saya, thanks kelly (^_^)
    DeLLa said...
    hi kelly...kita dah follow and add u...hehe
    KELLY910 said...
    sis fisa...
    welkem.. anak ayah rupanya irfan ni yek... ekekke.. samalah kita sis, lappy kelly ni pun selalu jadi mangsa anak2.. tu yang plan nak cari desktop 1.. bagi diorang lanyak puas2...he..he..
    KELLY910 said...
    sis ena..
    ekekek, samalah kita sis.. selalu kelly pun main redah je.. ni baru le tau sikit2.. :)
    KELLY910 said...
    l@n@..
    welkem dear.. sharing is caring kan..kan..kan..
    KELLY910 said...
    eyta..
    samalah kita dgn kelly pun.. tau guna jek... :)
    KELLY910 said...
    annsyifa..
    pandai ann jaga lappy....ann pun beruntung juga coz ada expert kat rumah yang boleh tlg tgk2 kan lappy..:)
    KELLY910 said...
    amyna..
    welkem yang.. sharing is caring kan..
    KELLY910 said...
    fiza..
    welkem dear.. sama2 kita berkongsi ya..
    KELLY910 said...
    della..
    thanx a lot ye coz sudi follow dan add kelly..:)
    Naimatul Hafizah Nor Rodin said...
    bagus tip ni kelly.
    fiza tak guna laptop, guna pc jer...
    tapi, perlu ada knowledge gak ttg laptop. mana la tau satu hari nanti nak guna laptop pulak....
    thank`s for sharing....
    KELLY910 said...
    naimatul hafizah..
    betul tu fiza.. mana tau en somi bagi suprise belikan lappy nanti kan..
    welkem dear.. ;)
    Lady of Leisure said...
    thanks for sharing kelly...
    lady sangat takpandai jaga laptop..
    slalunya hubby yg tolong buatkan kalau nak uodate anything hehe..
    KELLY910 said...
    lady of leisure..
    welkem dear.. lady lucky coz dah ada expert kat rumah.. ekekke..
    mamamiera said...
    gud info!
    slm kenal kelly..
    eii encem2 ank bujang dia ae..
    kacukan chinese eh..
    KELLY910 said...
    mamamiera..
    salam kenal.. thanx coz sudi jenguk ye.. :)
    Love Says it All~ said...
    LEARN MAKEUP WITH EYRA RIZAL TOUCH!
    MAKEUP CLASSES AVAILABLE!!!
    Personal/self grooming makeup class:
    -basic class
    -introduction of products & tools
    -types of foundation
    -shading & contouring
    -eyebrow shaping
    -usage of certain products
    -oily, dry & normal skin
    -face shape/chart
    -suits for dinner, day, event makeup
    Personal class schedule:
    21/3/2010 : SHAH ALAM RM150/PAX (E.R MINI STUDIO)


    Bridal makeup class (2 Days)
    -Basic to advance
    -(all of the above point)
    -including extra tips and tricks
    -2 shawl & hair styling
    -engagement, wedding, heavy event makeup
    **Bridal class schedule:
    -27 & 28 FEBRUARY 2010 : SHAH ALAM RM500/PAX (E.R MINI STUDIO)
    -27 & 28 MARCH 2010: IPOH RM500/PAX

    ** classes include goodie bags. different gifts for each individual
    ** lunch, products & tools will be provided
    ** certificate of attendance will be given

    (Other Promotion)
    PHOTOSHOOT/MAKEOVER PROMO 30% OFF!!
    Harga asal : RM200/person
    Harga Promotion (30% less) : RM140

    Package includes:
    - 1 A4 size picture
    - 3 4R pictures
    - Free 1x makeup by Eyra Rizal
    ** including shawl styling
    ** including hair styling/ simple hairdo
    - Free Cd memory
    ** add on: Makeup changing RM40/per makeup
    ** add on: 1 A4 size picture RM10
    ** add on: extra shooting RM15/10 pictures (will be kept in a CD)

    > 10 pictures will be shooting for each person
    > limited up to 10 people only
    > booking RM50 only


    WHEN: 7 MARCH 2010 (SUNDAY)
    WHERE: E.R MINI STUDIO @ SHAH ALAM
    TIME: 10:30AM (makeup starts)
    LATEST BOOKING BY 5TH MARCH.


    WWW.EYRARIZAL.COM
    0162128740
    FB: EYRA RIZAL @ EYRA RIZAL TOUCH
    KELLY910 said...
    love say its all..
    good info.. thanx 4 sharing yah..
    saSha a.K.a MumYalya said...
    dear..thanks for sharing..aku ni adelah juga jaga giler lappy ni..tapi alya kalau ketuk2 keyboard ni..aku terpaksa redha je..huk..huk..
    KELLY910 said...
    sasha..
    welkem back dear.. rindu kat comment kau.. tu lah pasal.. yang kita ni punyalah jaga 'bagai menatang minyak yang penuh' wakakka... budak2 ni slumber je ek... takpe lah bukan org lain.. anak kita juga.. ekekke..

Post a Comment