MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, February 3, 2010

14 FEBRUARY...


apakah makna 14 february bagi korang semua..makna 14 february bagi aku setiap tahun ialah.. hari lahir ayahanda tercinta.. dan pada tahun ini pula 14 february jatuh pada hari perayaan Tahun Baru Cina.. disebabkan suamiku berbangsa cina so kenalah aku sambut sekali ekkeke.. dan seperti yang kita sedia maklum, 14 february adalah sambutan HARI VALENTINE.. biasanya dimengertikan sebagai hari pasangan kekasih.. biasanya pada HARI VALENTINE.. ramailah yang akan menjual bunga di merata tempat.. dan kadar harga bunga juga akan bertambah mahal... dan ramailah pasangan yang akan bercintan cintun pada hari tersebut.. tapi betulkah HARI VALENTINE itu sebenarnya hanya sekadar hari untuk pasangan kekasih? entry kali ni aku nak share sesuatu dgn korang.. info ni aku dapat dari seorang kawan di FB semoga menjadi renungan untuk kita bersama...

"HARI VALENTINE mengikut sejarah dtg dari zaman pemerintah ratu isabella di sepanyol.... perkataan VALENTINE diambil sempena nama pederi besar kristian Saint Valentine,beliau amat disayangi oleh ratu isabella dan juga rakyat jelata kerana beliau berjaya menumpaskan kerajaan islam di cordava,sepanyol pada 14 february(tarikh hari valentine) 270 masihi. kejayaan beliau begitu bermakna bagi ratu isabella oleh itu, 14 feb disambut setiap thun bagi merayakan kemenangan tersebut dengan menamakan hari valentine.. oleh itu,jikalau anda(umat islam) menyambut hari VALENTINE sama seperti anda gembira dengan menumpasan kerajaan islam di cordava.. HANYA ALLAH SAHAJA YG LAYAK DISEMBAH... "

so pada kawan2 ku semua.. fikir2kanlah ye...


19 Comments:

  1. azlina said...
    salam kelly...
    btl tu dik akk pun pernah dgr ceramah di tv ustaz menrangkan makna hari valentine tu ..yea masyarakat kita ni terlalu cepat mengikut sesuatutu tampa usul periksa...rasa masa akk remaja2 dulu pun dah sbk valentine ni tapi akk x prnh menyambut...skrng ni hari2 berkasih he..he.. sbb cek abang dah pencen byk masa luang bersama..
    Lady of Leisure said...
    masa valentines ni lady n hubby bukan lah sambut.. but we kinda give cute lil present for each other sbb 14 feb adalah birthday arri n molly.. :)
    Lady of Leisure said...
    tapi mengenangkan maksud valentines tu lebih baik kita elakkan dari menyambutnya kan...
    :)
    takut terpesong lak akidah...
    saSha a.K.a MumYalya said...
    pernah gak dgr story ni..hubby ku bukan jenis romantika..haha,dia bukan ingat pun 14 feb ke hape ke..tapi bg aku..hari2 aku nak jadikan hari berkasih syg dgn hubby :)
    Fatihah said...
    Salam kelly.. Tak payah tunggu 14 febuary nak berkasih2 & bercinta cintun.. hari2 pun hari berkasih sayang antara suami isteri.. paling best kalau ada anak2 d cc..
    LiAnA said...
    ku tak penah sambut pun.. suka februari sebab annivesary jer..
    byk cara lain untk kita tunjukkan rasa cinta..takyah tunggu hari2 tertentu.. betul tak??
    L@n@ said...
    mmg tak penah sambut pun, lana dgn hubby mmg every day hari berkasih sayg.. bak kata uz.azhar idrus dlm ceramahnyer "siapa yg mengikut cara org kafir maka tergolong lah dia bersama2 org kafir" .. uhuhu takut ..
    KELLY910 said...
    sis azlina..
    setuju dgn sis.. komuniti kita ni cepat sangat terpengaruh.. lebih2 lagi dgn budaya barat kan...
    seronoknya sis ni.. mesti sentiasa dalam mode berkasih sayang kan sis..:)
    KELLY910 said...
    lady of leisure..
    kalau betul2 tarikh 14 feb tu adalah hari yang memang perlu diingati.. let say, anniversary ke.. bday ke.. tak kisah kalau kita nak sambut kan.. yang penting niat kita tu bukan untuk menyambut valentine.. macam kelly 14 feb tu bday my dad.. mmg every year bagi present kat my dad.. my opinion is.. apa yang penting nawaitu kita..:)
    KELLY910 said...
    sasha..
    thats rite.. takdea hari khusus untuk berkasih sayang ni.. hari2 dalam mode berkasih sayang.. itulah yang paling baik.. kan? ;p
    KELLY910 said...
    fatihah..
    salam dear.. sihat tak? kelly setuju sangat.. tak payah nak tunggu 14 feb baru nak berkasih sayang.. that means 1 tahun sekali baru nak rasa mode macam tu.. sedangkan kita suami isteri sepatutnya merasai mode tu sepanjang masa.. kan fatihah?:)
    KELLY910 said...
    liana..
    oh.. dah nak sambut annivesary lah ni ye.. sure excited ek? betul takde hari yang khusus untuk kita sambut hari kasih sayang ni.. nak sambut setiap masa pun tak de masalah kan liana?:p
    KELLY910 said...
    l@n@..
    betul tu l@n@ tapi masyarakat kita ni cepat terpengaruh kan.. tanpa usul periksa main ikut je.. sepatutnya hari2 pun dalam mode berkasih sayang ni.. tak payah nak tunggu setahun sekali baru nak sambut.. macam puan l@n@ ni sure romantic..:)
    fisa othman said...
    lsat year 14 february ni fisa dalam wad..menanti detik untuk mengeluarkan irfan..hehehe...valentine day..??? x der maknanya...
    KELLY910 said...
    sis fisa...
    that means bday irfan dah dekat lah ni ye.. sekejap je dah besar si irfan comey tu yek..
    suka statement sis fisa tu..'takder makananya' :)
    Eyta@hot mama said...
    Valentine?.. Kita tak pernah sambut, sampaikan hubby pernah tanya kenapa? Kita explain kat dia' tu bukan sambutan utk org islam dan ceritakan sebabnya' NAsib baik dia faham. Kita & hubby hari2 berkasih sayang, tak perlu tunggu hari tertentu mcm kata Liana.
    KELLY910 said...
    eyta..
    bukan senang nak berkahwin dgn converted ni kan eyta.. nak bimbing suami ke jalan yang betul.. isteri juga perlu ilmu didada.. kalau tak, takut terpesong akidah..
    Eyta@hot mama said...
    setuju sangat dgn kata2 Kelly tu...mcm2 kita diuji dan semua tu perlukan kesabaran yang tinggi. mcm kita pun masih belajar lagi untuk tambahkan ilmu bg membimbing suami tercinta.
    KELLY910 said...
    eyta..
    samalah dgn kelly.. kelly ni pun bukan arif sangat tentang agama..
    so kami sama2 belajar..:)

Post a Comment