MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Tuesday, February 2, 2010

SIAPA YANG HARUS DISALAHKAN?????


actually this week aku memang busy sikit dgn kerja dan preparation untuk CNY.. kadang2 aku mmg online tapi bukan ada kat depan lappy pun.. ekekek.. dapat jeling2 manja je sekejap..
semalam masa aku sibuk pergi shopping ... hubby ku tiba2 mencuit2 aku sambil cakap..' budak kecik tu hisap rokok lah..' aku pun tengok le... tapi still rasa tak puas hati, aku pun pergi kat kiosk sebelah budak tu berdiri... memang betul lah budak dalam lingkungan umur 8,9 tahun.. tengah syahdu menyedut rokok tu sambil terbatuk2... sebelah budak tu ada berdiri seorang perempuan.. aku fikir mungkin perempuan tu pun tak ambil port agaknya.. sebab tu muka dia pun slumber je..
tapi paling mengejutkan aku tiba2 budak tu panggil perempuan tadi..'MAK... MAK....' buat aku terkedu juga.. rupanya perempuan yang berdiri disebelah budak lelaki tadi adalah mak beliau.. aku terus angkat kaki blah.. adik lelaki aku baru terfikir nak sound budak tu, pasal kecik2 dah pandai hisap rokok.. tapi tak jadi teruskan niat baik nya tu... takut nanti mak budak tu pulak yang melantun.. tapi ku sedih lah bila tengok fenomena macam tu.. mungkin fenomena tu biasa bagi orang lain.. tapi tidak bagi aku.. dalam hal macam ni, siapa yang harus dipersalahkan.. budak kecik yang hisap rokok tu ke?? atau perempuan yang dipanggil mak oleh budak tu..?atau komuniti sekeliling yang kurang keprihatinannya?? apa lah nasib anak bangsa kita esok.. kan..:(


26 Comments:

  1. Ena said...
    Hah? kesian nyer kat budak tuyh kan!.. sbb sampai tahap tu dah.. kecik lg dah camtu.. susah nak stop benti nanti.. hu3x.. ciannyer..
    Aper lah mak nyer tu kan!.. tp betul ker tu mak dier.. camner lak klu tu Maid yg di panggil mak? pon x patutu kan!.. sbb biarkan budak kecik camtu.. haisssshh!! x patut!!
    Eyta@hot mama said...
    Salam Kelly...
    Erm...susah ni nak jawab..Salah siapa yer? Tapi kalau pada pandangan ku, ni salah org yang mendidik anak2 tu sendiri. Ini semua bermula dgn cara didikan kita dari awal lagi. Kalau baik cara kita didik & ajar, maka baiklah anak2 tu. Begitu juga sebaliknya. Ibarat kita mencorakkan kain yg putih bersih. Ish..syok sendiri pula aku bg pandangan ni. hehehe..
    fisa othman said...
    aduhaiiii sedihnya...x terkata d watnya..apakah perempuan yang d panggil mak tu merelakan segalanya...
    Lady of Leisure said...
    ya ampun, zaman sekarang umur mcm tu dah kenal rokok... ibunya pulak buat tak tahu... dah besar nanti hope budak tu takkan ikut jalan yg bertambah salah..
    Naimatul Hafizah Nor Rodin said...
    susah nak kata dalam hal ni,kelly. pendidikan bermula dari rumah. kalau enviroment kat rumah pun mendidik anak2 ke arah itu, bak kata nabil...lu pukirlah sendiri.
    HasneY said...
    hmm itulah kelly, dalam hal semacam ni, mak bapak yang patut mainkan peranan..dah tu bila gejala sosial berleluasa semua orang nk dipersalahkan..tunjuk sana tunjuk sini..padahal apapun adalah bermula dari rumah dan mak bapak....Doalah moga2 anak2 kita tidak menjadi sedemikan rupa...dan kita sebagai ibubapa didikla anak sebaik mungkin...
    rosma said...
    subahanallah...sape yg harus disalahkan dlm isu ini??lau rosma la rosma tegur je budak tu..lantakla nenek die ke mak die ke pompuan tu..bukan pe kesian kt budak tu..kcik2 dh pandai isap rokok..tu yg kelly nmpk..yg kelly xnmpk lak..pe la lagi yg budak tu dh cube kan??huhuhu mmg haru..
    azlina said...
    salam kelly...
    Memang sedih zaman sekarang selalunya kita category mslh slh didikan..inilah jadinya akhir zaman ini byk lagi perkara yang tak ingin kita lihat..ibu anak dan sekeluarga blh berkomplot mencuri di sebuah kedai...dan lagi yg membuat lbh segan lagi anak jiran blh ddk dihadapan rmh pakai seluar pendek peluk2 dan pegag lagi nak marah macam mana emak dia yang lebih tua dr akk pun blh ddk slumber join sekali..
    nuyue said...
    uuiishh kelly..
    biar betul
    ku xpernah lagi terserempat lagi dgn kejadian ini...rosak akhlak betul laa budak ni...mak budak tuu pun satu hal...mcm menggalakkan anak hisap rokok...mcm2 yer sekarang...
    saSha a.K.a MumYalya said...
    alamak..erkk..takutla dgr kes2 cam ni..minta simpang dari zuriat2 ku..amin..... :)
    sue79 said...
    maybe salah didikan,, maybe juga salah asuhan.. ini yg dinamakan kehidupan moden hari ini..
    KELLY910 said...
    sis ena..
    betul juga cakap sis tu ek? mana tau tu maid dia yg dipanggil mak ke?? ekekekk.. tapi walau siapa pun kita, sepatutnya kena prihatin kan sis..
    KELLY910 said...
    eyta..
    setuju dgn eyta.. anak2 ni ibarat kain putih, kita sebagai ibu bapa lah yg kena mencorakkan diorang..
    hitam atau putih masa depan anak2 itu, semua terletak ditangan kita kan..:)
    KELLY910 said...
    sis fisa..
    tu lah pasal sis.. kelly pun cakap dgn hubby.. ada juga mak yang boleh tengok hidup anak2 rosak macam ni.. hari ni rokok.. esok .. lusa..
    simpati tgk budak tu...:(
    KELLY910 said...
    lady of leisure..
    tu lah lady.. kanak2 sekecil itu memang menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk mengajar mana satu yang buruk dan mana satu yang baik.. kalau anak buat perkara tak baik pun ibu bapa masih boleh diam je.. susah kita nak cakap.. hopefully kanak2 tu akan mendapat bimbingan yang sepatutnya..
    KELLY910 said...
    naimatul hafizah..
    betul tu fiza.. semuanya bermula dari rumah.. dan anak2 ni ibarat cermin kepada ibu bapa.. bila tengok kanak2 yang bermasalah macam ni.. secara tak langsung kita juga dapat gambarkan macam mana pula ibu bapa kanak2 itu kan..
    KELLY910 said...
    hasney..
    betul tu, masalah sosial sekarang semakin berleluasa salah satu puncanya masalah didikan dirumah.. ibu bapa yang tak nak ambil berat tentang anak2 mereka..
    semoga kita dan anak2 tak tergolong dalam golongan yang macam tu ye.. aminnn..
    KELLY910 said...
    rosma..
    bagus rosma ni tergolong dalam komuniti yang prihatin...:)
    susah nak cari org yang macam ni, nak2 lagi bandar yang membangun macam kl ni.. semuanya lu..lu.., gua.. gua.. mana suka ambil port sangat.. kan..
    KELLY910 said...
    sis azlina..
    betul kata sis tu.. dunia dah nak akhir zaman agaknya.. banyak perkara2 yang tak pernah terfikir oleh kita banyak terjadi sekarang ni.. minta dijauhkan perkara ni berlaku dikalangan kita ye..
    KELLY910 said...
    nuyue..
    tu lah nuyue, macam2 perangai budak sekarang ni.. kalau yang curi2 hisap rokok tu pernah lah kelly jumpa.. tapi untuk kes macam ni.. mak sendiri pun buat tak tau je... dunia dah nak akhir zaman agaknya..:(
    KELLY910 said...
    sasha..
    macam2 cerita sekarang ni.. moga dijauhkan lah yek.. aminnn..
    KELLY910 said...
    sue79..
    betul tu sue.. dunia diakhir zaman, sekarang ni macam2 yang berlaku kan..
    Ummi HusnaDania said...
    risau tul tgk bdk2 skrg..laki mau pon ppun..Ya Allah mintak di jauhkan...amin
    KELLY910 said...
    sis isma..
    betul tu sis.. minta dijauhkan dari kita semua ye...aminnn..
    ♥♥syahadah♥♥ said...
    teruknya..mak macam tupun ada ke??jauhkan anak2 aku dr perangai sebegitu rupa..takut jugak ni
    KELLY910 said...
    syahadah..
    tu lah pasal hadah.. pelik kan..
    minta2 dijauhkan lah yek..

Post a Comment