MY SUPPORTERS..

Related Posts with Thumbnails

Friday, January 29, 2010

happy sangat2 hari ni coz En Daniel dah balik.. dan paling bestnya.. aku dah dapat pengganti nikon coolpix ku yang rosak.. hu..hu..hu.. skrin nya dah tak nampak..
actually before this cuma hint2 je sikit2 kat dia.. tapi tak sangka pula lepas baca TAG yang aku buat dari SIS FISA tu.. dia belikan betul2 rupanya.. aku nak say thanx juga kat SIS FISA coz bagi aku buat TAG tu.. ekekke..


taadaaa... inilah dia yang dah lama ku idam2kan..


menggantikan yang ini... tapi yang ni pun aku sayang jugak..


hu..hu.. rosak dah.. bila lah nak hantar gi repair..


lepas ni boleh le join sis ummi, nuyue gi outing .. boleh juga join kelas photography yang zaza kata nak buat tu.. untuk korang semua, nanti kalau aku dah pandai sudi2 le jadi model aku yek...

p/s) for my dearie hubby.. love u so much.. thanx a lot dear..


Wednesday, January 27, 2010


tadi aku pergi jalan2 kat MYADHA.BLOGSPOT.. aku suka blog ni coz banyak berita2 dan tips yang best kat sana.. kali ni aku terbaca tentang tips untuk menjaga lap top pula.. lepas meminta kebenaran dari empunya blog.. aku pun nak share juga tips yang berguna tu kepada korang semua...

1. Bateri
* Elakkan daripada penggunaan bateri.
* Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
* Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
* Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
* Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
* Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
* Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak.
* Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD
* Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan screen saver.
* Power management setkan pada ‘Turn Off monitor in … minutes’.
* Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan.
* Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan ‘Dead pixel’.

4. Haba Panas
* Pasikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas.
* Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.

5. Surge Protector
* Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak.
* Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS.
* Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri.
* Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

6. Port
* Sentiasa dibersihkan kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan berus atau berus gigi lama.
* Pastikan suis dimatikan ketika membuat pembersihan.




Monday, January 25, 2010


rasa macam nak tukar template blog ni lah.. tapi tak jumpa lagi template yang berkenan di hati.. ekekke.. lagipun banyak benda yang harus ku fikirkan bila nak tukar template ni, banyak kerja nak kena buat kan.. dah la aku ni sekarang masih dalam tempoh pemulihan lagi... pulih dari sakit M ni.. wakakkakka..
tapi kalau boleh aku nak pilih template yang tak menyusahkan aku dan pengunjung2 blog ku.. korang pernah tak masuk blog yang loading time dia punyalah lambat.. bencinta nak menunggu..? kadang2 problem loading time yang lambat ni juga disebabkan pemilihan template yang terlalu sarat... dan kadang2 si empunya blog tu sendiri pun tak sedar. bila kita masuk blog sendiri cepat.. tapi belum tentu lagi orang lain pun sama juga.. tapi kalau korang nak tau blog korang tu ada problem dgn loading time atau tak.. boleh try check kat SINI.. free jek.. kalau boleh aku tak nak lah pengunjung2 blog ku nanti.. tak nak masuk lagi blog ni hanya semata2 terpaksa menunggu lama... sian beb..
walaupun sebenarnya nak mencari template bukanlah seperti nak mencari bakal suami.. tapi aku percaya korang semua mesti nak yang terbaik untuk blog korang kan.. so bila nak pilih template tu fikir2kan lah sikit... jgn nampak cantik je terus nak sambar..
ekekkeke.. last sekali aku nak tanya.. korang masuk blog aku ni loading time dia lambat tak??? muahahhaha.....

Sunday, January 24, 2010

sekarang ni aku dah berjangkit dgn SIS FISA.. tiba2 rajin nak buat tag pula.. tag ni sangat lah simple.. cuma perlu menulis nama dan url blog kita di sehelai kertas menggunakan tangan kiri.. tapi bagi yang biasa menggunakan tangan kiri.. hendaklah menggunakan tangan kanan.. mudah bukan???
lepas dah tulis atas kertas.. ambil gambar tulisan tersebut dan tempek le...

ini yang aku buat... kalau korang nak tau inilah hasil tulisan tangan kiri ku yang paling cantik(cantik ke?)... setelah dekat 5 kali mencuba.. muahahhha...



so dengan bangganya aku nak tag semua follower dan kawan2 ku semua.. aku tau korang semua rajin kan....


Thursday, January 21, 2010

CONTEST BARU PULAK


jalan2 blog kengkawan nampak lak contest ni.. so aku pun saja nak participate.. siapa nak join boleh pergi kat CONTEST BARU PULAK.. so gambar yang aku pertaruhkan ialah .....





dulu bila anak2 ku kembung dan selalu merengek, aku selalu bagi diorang minum GRIPE WATER..lepas bagi biasanya diorang akan dapat tidur dengan lenanya.. selain itu GRIPE WATER ini juga sesuai untuk penghadaman anak2 dan untuk anak yang baru tumbuh gigi. sebelum ni aku selalu tertanya2 tentang status GRIPE WATER yang dikatakan tidak halal kerana mengandungi alcohol. tapi hari ni persoalan ku terjawab bila diterangkan oleh kakak ku tersayang SIS ARISSA kat fb pagi tadi.. pada ibu2 yang masih ragu2 tentang kandungan alcohol dalam GRIPE WATER ni boleh refer kat link ni. GRIPE WATER HALAL CERTIFICATION .jangan risau coz di Malaysia dah ada kilangnya sendiri dan GRIPE WATER yang dikeluarkan di sini sudah disahkan oleh kementerian yang ianya HALAL.. saja nak share dgn korang.. muahahhaha...


Saturday, January 16, 2010

lagi tag from SIS FISA

Here's a chance to see how well you really know your husband. Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are.

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
SPORTS,AOD, CSI

2. You're out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
TAK MAKAN SALAD.. ngeh..ngeh..

3. What's one food he doesn't like?
BEEF

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
TEMBIKAI WITH LAICI

5. Where did he go to high school?
TERENGGANU

6. What size shoe does he wear?
7@42

7. If he was to collect anything, what would it be?
DEBT.. muahahha..

8. What is his favorite type of sandwich?
SARDINES

9. What would this person eat every day if he could?
IKAN BILIS, SAYUR KOBIS

10. What is his favorite cereal?
WHEAT

11. What would he never wear?
SKIRT

12. What is his favorite sports team?
ARSENAL

13. Who did he vote for?
PARTI YANG BERLAWANAN DGN SAYA

14. Who is his best friend?
ME

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
NAGGING.. ekekke

16. What is his heritage?
KENA TANYA DIA...

17. What is his favourite colour?
BLACK

18. What is his habit?
SMOKING

19. What is he proud of?
THE PERSON HE LOVES

20. Lastly, do you think he will read this?
MAYBE..


SIAPA YANG NAK BUAT TU.. SILALAH YE..

TAG 1 WORD DESCRIBE EVERYTHING FROM SIS FISA



1. Where is your cell phone?
DUNNO
2. Your significant other?
FAMILY
3. Your hair?
BLONDE
4. Your favourite thing?
BLANKET
5. Your dream last night?
SUCKED
6. Your favourite drink?
STRAWBERRY
7. Your dream/goal?
HEAVEN
8. What room you are in?
DINING
9. Your hobby?
SINGING
10. Your fear?
DIVING
11. Where do you want to be in 6 years?
HERE
12. Where were you last night?
SHOPPING
13. Muffins?
DANIESH
14. Wish list item?
DSLR
15. Where you grew up?
MALACCA
16. Last thing you did?
SURFING
17. What are you wearing?
GIORDANO
18. Your TV?
SONY
19. Your handphone?
IPHONE
20. Friends?
ASSET
21. Your life?
VALUEABLE
22. Your mood?
BORING
23. Missing someone?
MOMMY
24. Car?
WHITE
25. Something you're not wearing?
NECKTIE
26. Your favourite drama?
GHOST
27. Your favourite color?
VIOLET
28. When is the last time you laughed?
MORNING
29. Last time you cried?
FORGOT
30. Who will resend this?
ANYONE
31. One place that I go to over and over?
BANK
32. One person who emails me regularly?
MUDAH.MY
33. Favourite place to eat?
CHENGHO
34. Why you participated in this survey?
BORED
35. What are you doing now?
THINKING

dipanjangkan tag ni kepada semua follower ku..


ive been tagged by WINA and SIS FISA..

HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
my menses was late for almost 7 days.. and my upt result was +ve!!!

HOW DO YOU FEEL?
dag..dig..dug..

WHO DID YOU TELL FIRST?
of course my other half..

WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
tak plan pun..

WHAT IS YOUR FIRST CHILD NAME?
Muhammad Daniesh Chia

WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
boy

WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Nor Dania Qistiena

DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
nope..very grateful with the GIVEN..

WHEN WAS YOUR CHILD BORN ?
tuesday.. 30 may 2006.

DUE DATE WERE SUPPOSED TO BE ON WHAT DATE?
26 may 2006.

HOW DO YOU FEEL WHEN YOU FIRST SAW YOUR BABY?
i'm flying..

HOW OLD WERE YOU AT THAT TIME?
just 24th..

DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX BEFORE YOU GIVE BIRTH?
absolutely

DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
yes... along my 1st trimester

WHAT DID YOU CRAVE?
mee bandung berapi.. yummy..

WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
takde pun..

HOW MANY KG's DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
18kg..

DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
nope..

DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
nope..im lucky..

WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pantai Cheras Medical Center

WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
the one who i called DEAR..

WHO IS YOUR GYNEA?
DR Gladys Helen, DR Suriati

HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
12hours

WHAT TIME DO YOU GAVE BIRTH?
11.36am

WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
my gynea,2 midwifes and of course la daddy's for my child.

WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
using pitocin for induce procedure

DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
i did took 2 jab of opioid and entonox gas

DO YOU BREASTFEED YOUR BABY?
of course but only for 2 weeks :(

ARE YOU PLANNING TO HAVE ANOTHER ONE RIGHT NOW?
yes.. really eager.. ekekkeke..


dan tag ni dipanjangkan kepada..
SEMUA KAWAN2 YANG DAH BERGELAR IBU...


Thursday, January 14, 2010

D & D LATEST LOOK...

lama dah aku tak letak photo hero2 ku dalam blog ni.. sure korang tertanya2 macam manalah rupa diorang sekarang kan.. ekekeke..
aku pun tak tau kenapa sekarang penyakit m aku ni makin menjadi2.. cukup malas nak hapdet blog ni.. bukan setakat blog saja.. game2 favourite ku di fb pun aku dah malas nak main.. ladang ku sudah terbiar.. cafe ku langsung tak berasap.. biasa kalau di fb aku just balas msg di status je.. bukan apa.. aku dah mula rasa bosan agaknya..
atau terlalu penat dan perlukan rehat...(macam kerja teruk sangat.. ekekkee)
so kepada kawan2 ku semua.. doakanlah diriku agar penyakit m ku ini cepat berlalu dan aku akan kembali berblog seperti dulu kala.. muahahhahhhaaa...


DANIEY~TETE~


DANIESH~KOKO~

kedua2 hero ku tak berapa sihat sekarang.. batuk dan selsema.. hope anak2 mummy cepat sembuh ye..


Sunday, January 10, 2010


VS


lama dah aku tak update blog.. bukan takde cerita just akhir2 ni aku dijangkiti penyakit yang agak sukar untuk diubati.. sakit 'M' atau dalam bahasa indahnya sakit kekurangan sifat rajin.. muahahhahaa...inilah entry pertama ku pada tahun 2010 ni.. entry kali ni aku just nak story dengan korang semua tentang batu lesung vs blender.. ibu2 kat luar sana mesti selalu memasak kan.. ialah air tangan seorang ibu/isteri adalah yang paling baik untuk suami dan anak2.. lagi satu bagai ada satu kepuasan bila mereka penuh berselera menjamu masakan kita kan..
tapi masih ada lagi kah ibu2 diluar sana yang masih menggunakan batu lesung untuk memasak? atau lebih suka menggunakan blender? mungkin apabila kita menggunakan blender lebih menjimatkan masa, tapi pendapat aku lah... rasa makanan yang dimasak tidak lah sesedap apabila kita menggunakan batu lesung..siapa setuju?? kalau tak caya cuba korang try masakan yang sama tapi menggunakan alternative yang berlainan. sure korang pun setuju dengan pendapat ku ni..
lebih2 lagi bila nak buat sambal belacan.. aku rasa batu lesung adalah alat paling utama yang kita mesti ada.. tapi ada tak antara kawan2 ku kat sini yang kat rumahnya memang takde langsung batu lesung ni? sila angkat keyboard korang.. ekekkeke..

;;